Biuletyn Informacji Publicznej
 Biuletyn Informacji Publicznej
 e-Dziennik
 e-Dziennik

POZNAJEMY LOKALNY RYNEK PRACY

W dniu 14 lutego klasy ósme oraz siódma odwiedziły restaurację Rajska oraz EthosEnergy w ramach doradztwa zawodowego. Celem wyjazdu było poznanie lokalnych firm i przedsiębiorstw, sposobu ich działania i zapoznanie się z różnorodnością potencjalnych miejsc pracy w przyszłości.

W restauracji Rajska uczniowie zostali miło przyjęci przy pięknie zastawionym stole. Właścicielka lokalu opowiedziała o ważnych aspektach w pracy kucharza, kelnera czy też managera restauracji i oprowadziła klasy po budynku restauracji zwracając uwagę na dogodną lokalizację oraz funkcjonalność lokalu. Uczniowie mogli również wysłuchać dwojga młodych ludzi odbywających aktualnie praktyki w restauracji na stanowisku kelnera, którzy chętnie podzielili się swoim doświadczeniem i opowiedzieli o tym zawodzie ze swojego punktu widzenia.

W EthosEnergy uczniowie zostali zapoznani ze specyfiką zakładu, odwiedzili kluczowe hale produkcyjne oraz poznali szeroki wachlarz zawodów wykonywanych z ogromną starannością i sumiennością przez ludzi w tym zakładzie. Dowiedzieli się jak ważne jest, aby lubić swoją pracę i wkładać całe swoje serce w to co się robi, gdyż to ludzie odpowiedzialni są za jakość produktu i sukces spółki. EthosEnergy daje również możliwość odbywania praktyk, dba o rozwój uczniów i przygotowuje do wykonywania zawodu.

Serdecznie dziękujemy naszemu doradcy zawodowemu, pani Renacie Pruskiej za zorganizowanie tego przedsięwzięcia oraz wszystkim osobom, które udzieliły naszym uczniom wiele cennych rad i wskazówek dotyczących przyszłej pracy. Wierzymy, że dzięki bliższemu poznawaniu lokalnego rynku pracy absolwentom będzie łatwiej dokonać jakże trudnego wyboru szkoły ponadpodstawowej, kierunku kształcenia się i zawodu.

Agata Rozwadowska